Plavecká hala za Lužánkami


Typ

Občanské stavby

Místo

Brno

Rok

2024

Zajistili jsme

Studie
0A09D690-A84C-43C3-A97C-D7BCB3082DF3
Dokumentaci pro územní řízení
0A09D690-A84C-43C3-A97C-D7BCB3082DF3
Dokumentace pro stavební řízení
0A09D690-A84C-43C3-A97C-D7BCB3082DF3
Dokumentace pro provádění stavby
0A09D690-A84C-43C3-A97C-D7BCB3082DF3

Dva nové kryté bazény v Brně

Městský plavecký stadion Lužánky se dočkal přestavby a rozšíření. Vedle stávajícího 50metrového bazénu vyrostla nová plavecká hala s 25metrovým rozplavbovým a 16metrovým výukovým bazénem. Díky propojení stávajícího a nového objektu si přijdou na své nejen profesionální plavci, školy a kluby, ale i široká veřejnost v z Brna a okolí. Město si od nového komplexu slibuje také možnost hostovat domácí i mezinárodní plavecké soutěže. Plány jsou velké, pojďme ale o krok zpět a podívejme se na celou stavbu okem architekta.

Plavání je s brněnskými Lužánkami neodmyslitelně spjato. A není se čemu divit: krytý plavecký stadion z dílny architekta Otakara Oplatka tu stojí už víc než 4 dekády. Z architektonického hlediska tento objekt charakterizuje přiznání křivky příhradové konstrukce střechy od F. Lederera či propsání divácké tribuny na fasádu v podobě šikminy. Významným výrazovým prvkem je i předsazená vyvýšená průběžná terasa, která v současnosti slouží i jako přístup pro handicapované. 

Původní investiční záměr ze 60. let počítal s vybudováním krytého bazénu s tribunou, gymnastickou tělocvičnou, letní plovárnou se dvěma sportovními bazény a venkovní tribunou. Vzhledem k mnoha komplikacím a zpoždění první etapy ale k realizaci dalších etap nikdy nedošlo. O to víc nás těší, že jsme se na úpravách a rozšíření celého komplexu mohli podílet právě my a právě teď. 44 let od poklepání na základní kámen tedy společně s městem Brnem opět pomyslně přestříháváme červenou pásku a nadšeně pouštíme první plavce.

Poloha nového objektu navazuje na historicky zamýšlenou řadu sportovních staveb podél ulice Sportovní. Bazénová hala je osazena na hraně stávající pěší lávky a terasy před hlavním vstupem a dotváří tak uliční frontu. Lávka a terasa v úrovni 2. NP plní funkci bezbariérového napojení objektů a v budoucnu se uvažuje o propojení této platformy pěší lávkou nad ulicí Sportovní směrem k ulici Dělostřelecká.

Výrazným prvkem architektonického návrhu nové plavecké haly je šikmá střecha, stoupající směrem ke stávající budově, se kterou je v pomyslném dialogu. Tvaroslovím tak navazuje na šikminu divácké tribuny, promítající se na fasádu původního objektu.

Jako použité materiály jsme zvolili sklo, kov a metalický lesklý obklad evokující vodní hladinu. Fasády směrem do ulice a ke stávajícímu objektu jsou prosklené – kolemjdoucím a návštěvníkům stoupajícím po schodišti se tím nabízí průhled do bazénové haly.

Provozně je nová hala napojená na stávající zázemí bazénové technologie. Má vlastní šatny a hygienické zařízení. Hlavní vstup je přes vstupní halu stávajícího bazénu, odkud se schodištěm či nově zbudovaným výtahem návštěvníci dostanou o patro níže do suterénu vedoucího až do nové haly. Pro větší komfort návštěvníků i personálu jsou oba bazény, 25m i 50m, provozně propojené a je možné mezi nimi plynule přecházet.

Foto: Jiří Alexander Bednář